luni, noiembrie 23, 2009

votul nostru pentru gloria lor

Pentru a-mi exprima dreptul de a vota, pe care prima lege a tarii mi-l garanteaza, am stat la coada, in frig, aproape 3 ore. Eu am fost norocos pentru ca am reusit, dar altii au ramas doar cu amintirea cetoasa a acestei zile. Desigur, e vina noastra ca am mers la vot dupa-masa. Dar dupa cum se desfasurau lucrurile la sectia de votare 172 Speciala din Cluj si dupa ce am vazut la televizor in legatura cu "incidentele electorale" din toata tara, se poate vehicula ideea ca alegerile au fost foarte bine organizate, de la cat de sprinten este militistul de la poarta si pana la cat de rotunda este suma oferita in schimbul unei stampile plasate corect.
Dincolo de toate acestea, am observat in randul jurnalistilor si analistilor politici, care comentau in direct rezultatelele sondajelor de aseara, o mare dezamagire, o tristete usturatoare, o nervozitate puternica. Probabil multi au sperat ca Mircea Geoana nu va ajunge in turul II si ca vor avea cu-adevarat de ales pe cineva in detrimentul lui Traian Basescu. Le impartasesc aceste sentimente.
Crin Antonescu a pierdut, fara indoiala. Va prezint motivele pe care le-am identificat:
- prezenta slaba la vot, mai ales in mediul urban.
- pierderea unor procente importante prin votarea unor candidati cu discurs similar, adica Sorin Oprescu si Kelemen Hunor.
- agresivitatea excesiva de care a dat dovada candidatul PNL in intalnirea directa cu candidatii PSD si PDL.
- reconfirmarea mentalitatii electorale a majoritatii populatiei din Romania: orientarea pro-PSD, rezultat a manipularii eficiente din anii 1990-1992, orientare in care simpatia pentru PD este doar o directie, nu un curent separat.
- micile intelegeri electorale in mediile in care de obicei acestea sunt permise si in care exista o masa de manevra multumitoare.
- majoritatea populatiei prefera sa primeasca subventii si sa nu munceasca, decat sa fie carne de tun pentru o politica radicala de dreapta, preferandu-se bunastarea de acum fata de o situatie financiara stabila pe termen mediu/lung.
Consider de asemenea ca a pierdut Romania: sforile le trag aceleasi personaje (pentru ca cu greu pot fi denumite persoane), indiferent din ce tabara ar fi; nu am scapat de papucul fanariotilor si continuam sa vedem dezvoltarea societatii ca pe o sursa de umplere a buzunarelor proprii; Mircea Geaoana a intrat in turul II cu ajutorul unei masinarii de PARTID unsa cu toate alifiile si deosebit de agera, nu datorita personalitatii domniei sale; complexul "sa traiti, sefu'!", cu toate consecintele care decurg din acesta, tine locul unei atitudini electorale responsabile si atent socotite.
Ne meritam soarta! PDL a impartit galeti portocalii NOUA, nu pisicilor sau gainilor. Tot noi am luat plasele de la PSD si ne-am imbrancit pentru ele. Noi il votam in procent de 5% pe Vadim si continuam sa ne batem cu pumnul in pieptul plin de patriotism, ca le aratam ungurilor ca nu ne vindem tara. Noi suntem vinovatii, nu altcineva...
Sunt pus din nou in fata unei aberatii politice, sa aleg intre Basescu si Geoana. Prima oara am fost idiot si am votat cu Iliescu in 2000, ca sa nu iasa Vadim presedinte, crezand ca am facut un bine tarii. Acum consider ca judec mai bine, si nu-i voi vota pe nici unul: imi voi anula votul. Optiunea mea este simpla: am votat cu Iliescu in turul II din 2000 = am suportat consecintele si nu aveam motiv sa ma plang de asta. Acum imi voi anula votul = pot sa protestez pentru situatia Romaniei pentru ca nu optez pentru nici un candidat din tutul II si nu voi avea motive sa-mi intorc capul atunci cand voi decide sa emigrez, daca se va ajunge in aceasta situatie grava.
Am totusi si satisfactii:
- exista, in majoritatea partidelor, politicieni care au realizat necesitatea substantiala a reformarii clasei politice, Crin Antonescu PNL, Victor Ponta si Cristian Diaconescu PSD si Viorel Stoica PDL fiind vocile de notorietate in acest sens.
- discursul UDMR la alegerile prezidentiale a fost mult mai moderat si mai adecvat situatiei. Kelemen Hunor a fost cel mai reusit candidat UDMR la presedintia Romaniei si, ca atare, deja are simpatizanti in sanul electoratului roman.
- aberatiile lui Vadim au fost de asemenea diminuate cantitativ si sper ca sunt ultimele alegeri la care scoate peste 2%.
- au venit mai multi oameni la vot, dintre care multi tineri: au votat copiii Revolutiei, cei nascuti in 1990-1991!
Ca o concluzie, ceata rece si umeda care ne-a apasat ieri in Cluj este la fel de deasa ca si ceata care acopera de ani de zile spiritul romanesc. Nu am renuntat sa cred ca Romania poate fi o tara adevarata, cu o coloana vertebrala dreapta si sanatoasa, cu cetateni responsabili si respectuosi. Dar speranta mea scade pe zice trece. Sunt frustrat pentru ca vad cum sunt nevoit sa accept pentru inca 5 ani decizia unei majoritati pe care eu o consider contrafacuta, in lipsa de cunostinta si fara valori. Democratia este pentru cei care o inteleg si felul in care se voteaza in Romania imi intareste aceasta convingere.

Mergeti la vot de Mos Nicolae!

Un comentariu:

  1. Iti impartasesc parerea din nou:(.
    Si eu sunt aproape hotarata sa imi anulez votul. Sau sa nu merg deloc. Asta e Romanica! Urmatorii 4 ani sunt decisivi pentru viata celor de varsta noastra. Sunt curioasa in ce ape ne vom sclada...se pare ca foarte ulburi...

    RăspundețiȘtergere