sâmbătă, martie 12, 2011

Criza anilor '30

Este destul de greu de crezut, dar există în România oameni care nu pot şi nu ştiu să dea şpagă. De obicei, aceştia nu cumpără marfă de contrabandă, cer bonul fiscal, plătesc facturile şi impozitele, nu aruncă gunoi pe jos şi reciclează hârtia. Oamenilor ăstora le este ruşine să-l certe pe un ţigănuş care ascultă muzică la maxim pe mobil, se ridică în tramvai să lase locul celor mai în vârstă, stau cuminţi la coadă, nu desfac ambalajele în magazine, respectă orele de linişte la bloc şi lasă ciubuc chelnerilor. De multe ori se adună şi-şi împărtăşesc of-urile la o bere, merg la concerte, cumpără cărţi şi merg la cinema pentru filme, nu pentru găleata de floricele. Admir aceşti oameni şi sper că mă număr printre ei!
Cu toate acestea, oamenii respectivi au ajuns să fie batjocoriţi pentru atitudinea lor socială şi morală. Ar trebui doar respectaţi, aşa cum şi ei îi respectă pe ceilalţi. Iar în momentul în care frustrarea şi disperarea nu mai lasă loc speranţei, oricât de mică ar fi ea, rămân trei soluţii:
1. rămâi - te obişnuieşti - te transformi - nu te mai interesează cine pe cine batjocoreşte
2. rămâi - nu te obişnuieşti - eşti transformat - te lupţi zi de zi şi adormi împăcat cu acest fapt
3. pleci - te vei obişnui - transformarea este opţiunea ta - acolo nu mai contezi decât tu şi tot ce ai mai bun în tine
Am auzit pe unii spunând că "Mai bine sărac la tine-n ţară, decât hoţ afară!" Adevărat, dar atunci mai bine sărac şi fericit afară, decât mizer şi foarte trist în ţară!
Felicitări celor care reuşesc cu adevărat! E nevoie, pe lângă inteligenţă, bun-simţ, responsabilitate şi coloană vertebrală, de şansă, de o conjunctură favorabilă, de un ajutor la momentul potrivit, de sănătate şi de puţin sânge rece. Iar dacă eu stau prost la capitolele respective, so be it: după ce ţi-ai spart capul, guşti o picătură de sânge, strângi bine bandajul şi te mai întorci doar în vacanţă.

2 comentarii: