joi, octombrie 22, 2009

22 noiembrie 2009...alegeri si referendum

Mai este o luna de zile. Mai este o campanie electorala. Mai sunt cateva mii de minute-emisie. Mai sunt cateva miliarde de lei. Mai sunt cateva programe de guvernare. Si mai sunt cateva milioane dintre noi. Cateva miliarde pentru cateva milioane, in mii de minute, in cateva programe, intr-o campanie, intr-o luna...
Sunt multi dintre voi care nu se vor obosi sa mearga la vot. Unii veti merge la schi, altii va veti odihni; altii va veti vizita familia, altii nu veti face nimic. Unii nu veti merge din principiu, altii nu veti merge pentru ca ati uitat. Unii nu aveti timp, iar altii veti fi intarziat. Pana la urma, multi nu veti merge. Si e pacat!
E pacat pentru ca indiferent ca vreti sau nu, statul cheltuieste bani pentru voi in acea zi. Fiecare buletin de vot, fiecare stampila, fiecare membru al comisiei, fiecare politist, fiecare bec aprins: toate sunt platite pentru voi. Chiar daca vreti sau nu. Si banuiesc ca nu va convine. Nici mie!
Daca tot nu vreti sa votati, de ce nu spuneti asta din timp!? Ca la o nunta, confirmati neprezenta voastra. Si-atunci statul nu mai cheltuieste pe voi, nu va mai asteapta, nu-i mai pasa; si voua la fel.
Sau ati putea sa le impuneti sa nu va mai bata la cap. Organizati un referendum prin care sa fiti lasati in pace, fara confirmari, fara buletine cheltuite degeaba, fara tam-tam. Si-atunci vom avea o prezenta de 95% la vot. Si vom fi cu totii fericiti...
Dar evident ca nu este asa. Indiferenta voastra accentueaza indiferenta lor. Societatea va fi in continuarea la fel de scarboasa si vicleana, la fel de nesimtita si de acra la gust. Va plangeti ca nu aveti cu cine vota!? Mergeti si votati cu toti! Strigati ca X si Y sunt mafioti? Votati cu Z! Vi se pare ca nu mai este nici macar o speranta!? Puneti stampila pe prima pagina!
Dar MACAR mergeti!!! Macar sa le stea in gat, macar ca euro va fi la fel de scump, macar ca painea va contine si maine E-uri. Mergeti la vot, nu mai fiti indiferenti! Chiar daca sunteti extremisti, comunisti, liberali, ecologisti sau democrati. Mergeti la vot!!! Sa stim cine sunteti, sa stim cine suntem, sa stim cine este Romania!
Pentru ca astazi, raspunsul e unul dezolant: suntem un popor pe cale a ne pierde identitatea si cultura, care se bucura mai degraba cand moare capra vecinului sau vecinul, care nu mai citeste nici doua randuri si care prefera sa dea bani la bingo decat sa planteze un pom...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu